Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

dilluns, 3 de març del 2008

Les eleccions de la CUP

Estic segur que ja hi ha a la Candidatura qui analitzarà els resultats de les properes eleccions de diumenge amb la vista posada en els bous i les esquelles que deixi Esquerra pel camí. Cal una feina seriosa i acurada en aquest sentit. No ha de ser tasca principal del partit incidir en l’abstenció, no cal cremar energies, perquè fins i tot qui voti pel mal menor amb la ràbia al pit i les dents serrades serà futur votant de la Candidatura. Es fa necessari començar a preparar des de totes les perspectives les eleccions catalanes amb el puny alçat i amb el cap sobri, amb les mateixes eines que els partits representats i amb molta més imaginació. En números absoluts els votants que perdi Esquerra aquest 9 de març a Barcelona respecte del 2004 són votants de la CUP el 2010. Si aquesta xifra s’acosta als 75.000 votants es poden contar de dos a tres diputats. En les altres tres circumscripcions es fa més difícil de valorar.

A dos anys i escaig vista no és una opció descabellada atenent als resultats d’aquest diumenge però calen més coses. S’ha de començar amb un candidat de llarg recorregut que tingui temps de fer-se visible durant aquest temps i que trenqui l’amateurisme romàntic de la Candidatura. Una persona capaç de mantenir-se ferma sent diplomàtica i conciliadora, amb les idees clares, que usi la demagògia de forma intel·ligent i moderada, que presenti propostes possibles i que no renunciï a la utopia, que fomenti l’ecologisme, la igualtat social, la tolerància i l’equilibri però que se separi de la imatge boy scout d’Iniciativa, que no sigui sobrada, que no miri per sobre l’espatlla, que no es cregui propietària de la veritat absoluta. Un candidat alliberat que recorri país seguint els actes locals de partit. Que presenti trobades, xerrades i conferenciants il·lustres allà on vagi a costa de la secció local. Que arribi a 2010 essent una presència familiar.

Paral·lelament al candidat s’ha d’establir corrent de xarxa amb opinadors locals que incideixin en els medis on hi hagi representació municipal o una forta tradició de concurrència electoral. Cal negociar als mitjans tradicionals de caire nacional una presència que no sigui marginal, però cal també que les intervencions no siguin anecdòtiques o sectàries. S’han d’avançar els esdeveniments prenent presència en els mitjans digitals ja que l’any 2010 seran de gran vàlua. S’ha de donar joc als blocs fugint del clam fàcil i de les visceres. S’ha de vertebrar el facebook, el twitter, el youtube i tantes eines com siguin possibles al voltant del candidat. Tot i les recances inicials que hi pugui haver, tot plegat s’ha de fer des d’un punt de vista professional amb una planificació mesurada. A Internet és l’únic lloc on la CUP pot enfrontar-se en igualtat de condicions a qualsevol altre partit amb representació política.

Planificació, estratègia i imatge només poden ser tractades des de l’alliberament de militants professionals. La CUP no és pot permetre anar sempre amb el lliri a la mà i menys ara quan Iniciativa es mostra com a frau nacional i Esquerra encara el canvi generacional des de la poltrona.

[tafaneja-la] [vota-la a Politi.cat]

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tan de bo tinguessis raó i es presentessin. Però no ho veig massa clar. La gent de la CUP sempre diu que la CUP és una candidatura municipalista, que s'ha de consolidar aquest projecte abans de presentar-se a les del Parlament, etc. etc. Això sí el meu vot el tindrien i jo crec que el de molta gent i aconseguirien representació. Tal i com estan les coses...

Anònim ha dit...

Suposo que sortirà el debat al si de la CUP. Jo comparteixo l'analisi. Els resultats de les eleccions espanyoles ens poden donar pistes de la viabilitat d'una candidatura a les autonòmiques. Les CUP són candidatures eminentment municipalistes, però crec que això no vol dir que hagi de rununciar a res, si ho creu oportú.

Unknown ha dit...

M'identifico molt amb els arguments d'aquesta entrada i me n'alegro molt de què així sigui.

Som més dels que ens pensem els qui estem a l'espera de que la CUP obri les seves portes. I ho dic doncs a Tarragona encara està madurant tot plegat.

Cal fer les coses ben fetes.

Aljullu ha dit...

Vols dir que es presentaran a les autonòmiques? Es presentaran per Barcelona i ja trobo que és un pas de gegant. Espero que els surti bé.

Em fa molta ràbia no poder votar les CUP, però trobo que tenen raó a l'hora d'intentar anar a poc a poc i pas a pas, de res serviria un nou partit independentista com Estat Català o el Partit Republicà Català, que no tenen presència parlamentària...

zel ha dit...

A veure si obrim les portes ben obertes i amb les fites posades més enllà de les municipals, però això exigeix gent formada i preparada seriosament, que "l'alta política" és cosa de saber i saber-se unes quantes coses que els de a peu ignorem. Endavant amb força, perfil d'esquerra, ecologia, i cultura al poder.
Petons!

Jordi Pinyol ha dit...

Som molts i de molts indrets arreu dels Països Catalans els qui estem esperant i confiem que ben aviat la CUP esdevingui l'opció política que fa temps que trobem a faltar per tirar endavant un veritable projecte nacional i d'esquerres que doni veu a tantes boques que des de fa massa temps han romàs callades.