Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

divendres, 1 de febrer del 2008

La funció de l'esfera local a la Catosfera

Havia escrit a Jose Manuel dient-li que ja podíem penjar en fase de proves una Bagesfera 1.0 amb la idea d’enllestir-ne les menudalles des del domini mateix combinant el seu coneixement de les entranyes amb el meu aprenentatge d’administrador. Tornant de treballar a Girona repassava mentalment els detalls que havíem de considerar per a tenir unes jornades de la Bagesfera lluïdes i ben organitzades. Pensava que en els propers dies hauria de preparar un catàleg digital per a fer-lo arribar a les principals organitzacions i entitats del Bages i que aquestes, alhora, ho rebotessin als seus associats, quan recordant el quòrum de la Catosfera de Granollers he apreciat que el públic a qui van dirigides les jornades del Bages és un públic totalment diferent als qui vàrem anar al Vallès Oriental.

Les jornades de la Catosfera van servir per a que els blocaires ens agrupéssim i debatéssim sobre gairebé tots els àmbits del bloc assumint que era una trobada sectorial, d’autoengreix, totalment metablocaire. En canvi, des de la primera reunió els membres de la Bagesfera tenim assumit que les tres jornades que es celebraran a Manresa entre finals de febrer i març pretenen ser obertes a la participació general amb una clara vocació evangelitzadora. Temps hi haurà en el futur per a què convidem algú que ens enriqueixi els coneixements o l’experiència de manera més íntima però hem pensat que la millor manera de presentar-nos era obrint-nos a la comarca.

Que la Catosfera ha assolit l’èxit és un fet que es pot constatar a la xarxa voltant pels blocs en català i comprovant la repercussió que ha tingut fora de l’àmbit lingüístic propi. Catalunya és més referent des d’aquest darrer cap de setmana a la blogosfera. Ara falta que també siguem referents quant a lectures i coneixement entre la població no blocaire, entre els que tenen per costum llegir les cartes al director i els articles d’opinió de la premsa de paper. I fins el proper any, fins la propera Catosfera, aquesta és feina de l’esfera local o localosfera obrint els nostres continguts no de manera personal amb quatre correus sinó amb actes generals que despertin la curiositat.

Hem d’aconseguir fer entrar els nostres portals localosfèrics a la pestanya de favorits de qui ja acostuma a llegir premsa digital. I això en un primer pas és més fàcil d’aconseguir des de la proximitat. Després ha de venir necessàriament el debat sobre si les jornades de la Catosfera han de ser itinerants amb una organització compartida entre la localosfera amfitriona i els pares de la criatura. Hem de poder qüestionar la possibilitat de fer que les jornades transcendeixin encara més obrint concurs any darrera any fomentant candidatures locals que vulguin acollir les xerrades. Així aconseguirem la tensió necessària, la implicació general i les ànsies de millora. No vull pensar en jerarquies ni vull aplanar la patent; de fet els creadors de la Catosfera els quedaria adjudicar, supervisar, mitjançar i ajudar els amfitrions de les jornades.