Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

dissabte, 16 de febrer del 2008

Rugby del Bages

He de reconèixer que tot i saber les seves regles encara no he aconseguit que el rugby m’enamori com per a estar tot un partit pendent del televisor. Potser si un dia em desplaço a presenciar un encontre en directe amb l’ambient oportú em canviarà la perspectiva de l’espectacle. Al contrari del què li pugui semblar al profà el rugby és un esport noble on la companyonia entre els esportistes és un tret general, on s’acostuma a finalitzar el partit compartint canyes entre ambdós equips i on, en el cas català especialment, s’hi barreja una sensació nacional i de resistència equiparable a l’esforç que ha de fer aquest esport per sobreviure en un entorn totalment mediatitzat i de forta competència. El fet de no ser un esport olímpic i de tenir tanta incidència en les illes britàniques li han acabat de donar una aura de Braveheard molt atraient per a certs sectors de la lluita independentista. La USAP, evidentment, l’ha fet palpable entremig de tant aire romàntic.

Al Bages aquesta resistència és diària ja que sense haver-hi equip es programa un entrenament setmanal entre gent que juga una vegada a l’any al camp de futbol del Congost i molts d’ells es federen a través del CA Vic. De fet, el rugby organitzat al Bages apareix per primera vegada el 1995 quan un exjugador del Sant Boi que fa de professor d’educació física a Sant Vicenç de Castellet munta un equip amb nois del poble i altres joves que arriben principalment de Manresa. Per la mancança d’instal·lacions pròpies els entrenaments es combinen entre un pavelló i una plaça pública i els encontres es celebren sempre en camp contrari. Tot i així l’equip es manté quatre anys en competicions federades fins que les mancances tècniques, econòmiques i humanes obliguen a tancar la paradeta.

L’afició al Bages per aquest esport, tot i així, fa que un o dos cops l’any s’organitzin autobusos per anar a seguir les evolucions de la USAP i fins i tot en quòrum més petit s’hagin fet expedicions a les illes britàniques. Hores d’ara sembla que s’ha aconseguit que aquest proper estiu el rugby estigui inclòs en les colònies esportives de Manresa i que en un futur proper es posin els pals paral·lels en el camp de futbol de gespa artificial.

Els que segueixen el rugby es troben a la Taverna dels Predicadors a veure els encontres del 6 nacions i del mundial. Jordi Masdeu que ha estrenat bloc aquest darrer mes i és militant de la CUP, és un bon aficionat a aquest esport que segur n’anirà escrivint en el futur. Per ara us aconsella com seguir els partits en directe des de l’ordinador.