Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

dijous, 6 de març del 2008

Sobre la Llibreria Europa

David Duke i Pedro VarelaÉs notícia que Pedro Varela no anirà a la presó després que l’Audiència de Barcelona reduís la seva condemna a set mesos per justificació del genocidi nazi. Sense pretendre polemitzar trobo que la sentència és injustificable des de qualsevol punt de vista pels que som defensors de la llibertat d’expressió i de la maduresa de la societat (o sigui, de la no tutela institucional en qüestions de moral). Per aquesta regla de tres hauríem de condemnar judicialment qui justifica l’alzamiento nacional del 18 de juliol i qui ho commemora cada any, qui sosté que alguna cosa haurà fet davant de cada cas de violència de gènere, qui justifica la pena de mort per qualsevol eventualitat o els atemptats de l’11-M de Madrid.

Totes aquestes actituds poden merèixer el descrèdit o el linxament social, la marginació, el boicot, la manifestació o, fins i tot, el combat, però mai la instrumentalització de les eines judicials per part de l’estat. No es pot perseguir la mentida per molt perversa que sigui. No es pot normativitzar l’opinió, la falsedat, ni l’engany intel·lectual, menys encara quan el receptor del missatge té totes les eines al seu abast per contrastar la informació que li arriba. Més greu és encara que a Utah, per posar un exemple, els estudiants madurin sense conèixer la teoria de Darwin o que en molts països no existeixi més història que l’oficial o que a Espanya continuïn negant la implicació del seu rei en el cop d’estat del 23-F i que només coneguem la veritat per insinuacions poc concretes o per llibres signats amb pseudònim femení. Però que una afirmació o una publicació que atempti contra la veritat o que la justifiqui hagi de ser condemnada judicialment per un organisme oficial és més propi de la policia política i la censura que d’un estat de dret.

Una altra cosa seria que un supervivent de l’holocaust o un familiar seu fes d’acusació particular o que no tinguéssim tots plegats prou informació per a desacreditar l’individu però cap d’aquests dos casos es dona. Què fa trist tot plegat és que la llei que condemna Pedro Varela es basa en l’axioma de que la població som estúpids i podem quedar atrapats en els arguments d’aquest individu. Partint d’aquesta premissa es fa fàcil imaginar quin concepte tenen de tots nosaltres els polítics a tenor del contingut dels seus discursos de campanya electoral. La resposta als continguts de la Llibreria Europa ha de venir de la societat, si cal amb violència, però no pas de l’administració que ha de deixar de ser la garant de la veritat moral i absoluta quant a condemnes.

[tafaneja-la]