Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

dijous, 27 de març del 2008

Viver d'empreses al nucli antic

Farà un mes des de la regidoria corresponent, Alain Jorda anunciava una notícia molt necessària per a Manresa com és la creació d’un viver d’empreses per a la ciutat. La notícia arribava amb l’afegitó que el viver es situaria a les instal·lacions del Palau Firal, emblemàtic edifici manresà que ha acollit fires, congressos, concerts, revetlles, salons de sexe (en català) i tot allò que ha requerit espai i no ha estat massa exigent amb els luxes, tot allò que ha fet més suportable la pena de tenir un edifici inútil pels segles dels segles.

El nou experiment per aprofitar l’espai que ocupa tan magne edifici serà el viver d’empreses i encara que triomfarà gràcies a la carència municipal que existeix d’un servei d’aquesta naturalesa ens hem de preguntar si serà pràctic per a qui vivint a Manresa ha de tenir el despatx a les afores per a desenvolupar, altre cop, l’activitat a Manresa i si a excepció del servei mateix per a qui s’hi instal·li la ciutat fruirà d’una o altra manera, directament o indirecta, del moviment i de l’activitat que es pot generar al seu voltant. Malauradament la resposta es que no.

S’entenen les ànsies per dinamitzar i aprofitar les prestacions del Palau Firal i de dotar-lo de contingut però no sembla de sentit comú desaprofitar les sinèrgies que es creen al voltant d’uns serveis d’aquesta mena pel simple fet de justificar l’existència adormida d’un gegant de ciment. Potser més endavant caldria fer un estudi de la ubicació i les capacitats d’aquest edifici i dotar-lo de les infraestructures necessàries per a que pogués ser proposat com a viver sectorial a escala nacional però situar-lo en el centre de l’activitat local de la microempresa sembla desproporcionat i poc pràctic.

Es fa fàcil pensar en un nucli antic acostumat per l’inconscient col·lectiu a assumir instal·lacions de tota mena sempre que depenguin de serveis socials. Ja sé que és lògic pensar que per proximitat és on toca que hi siguin però també és absurd creure que només el nucli antic és partícip dels serveis socials. Localitzant geogràficament les accions de les regidories s’aconsegueix maximitzar les sensacions alienes i accentuar les diferències. Fent accions per dinamitzar el comerç del nucli antic sense definir xarxa empresarial o localització laboral s’aconsegueixen resultats artificials amb data de caducitat, s’incentiva l’avui i es condiciona el demà a altres suports institucionals. Promocionant l’habitatge protegit i ajudant en les reformes sense crear activitat humana es consolida una ciutat dormitori dins la mateixa ciutat.

Cal un viver d’empreses urgent a Manresa però s’ha de situar on generi riquesa paral·lela, on provoqui la circulació de nou a una i de quatre a vuit, on es fomenti el trajecte a peu fins a la feina, on es doti de consistència l’estructura, sinó en quatre dies tornarem a veure comerços que fan fallida i pisos amb l’etern cartellet que anuncia la seva venda. Segur que en el pla d’intervenció del nucli antic existeix alguna parcel·la per definir o algun edifici pendent de reutilitzar.

7 comentaris:

ferran ha dit...

Aquell edifici rònec i gèlid que és el palau firal ha quedat en desús des de el dia que el van parir. Morirà a la vegada que desapareixi l’Expobages. N’hem d’aprendre tant dels pobles com Callús que disen d’un viver a cent metres de l’Ajuntament, per no mencionar el wi-fi gratuït per tot el terme.

Adam Majó ha dit...

Ep!
A la fàbrica de l'Aranya, on actualment hi ha la mesquita, l'ajuntament hi té dues plantes de propietat. En teoria algun dia hi ha d'anar un viver d'empreses. O això diuen.

Anònim ha dit...

A la fàbrica de l'aranya. Així mateix ho reivindica l'associació de veïns de les Escodines

Pere Fontanals i Bosch ha dit...

Doncs, crec que la fàbrica de l'aranya és un excel·lent emplaçament. Estarà envoltat de espai verd i a més estarà en el nucli antic i permetrà l'arribada de visites de fora amb cotxe, si és necessari. Amb mi ja hi tindrien un sol·licitant.

ferran ha dit...

Que n'apuntin un altre!

Anònim ha dit...

Doncs a partir d'ara ja n'hi ha un al centre mateix de Manresa

http://vivermanresa.blogspot.com/

Anònim ha dit...

http://vivermanresa.blogspot.com/
Ostres, em sembla que no hi ascensor, i això és un problema...