Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

diumenge, 30 de març del 2008

Transvasament o captació

Si bé és cert que buscar similituds entre la proposta de transvasament de l’Ebre promulgada pels Populars amb el suport convergent i la proposta de transvasament del Segre que ens diuen que ara es veu obligat a efectuar el Govern de Catalunya amaga les grans diferències d’objectius que existeixen entre una obra napoleònica, permanent i per l’enriquiment privat amb una altra que ha de ser puntual fins la finalització de les dessaladores i obligada per la necessitat i un període de sequera, tampoc podem obviar que essent un mateix concepte es fa estrany cercar noves paraules pel que de fet és una mateixa cosa: el desviament del cabdal d’aigua d’una conca a una altra amb l’alteració de les característiques del riu aportador.

Aquesta semblança de procediment amenaça de provocar estralls a la direcció d’Iniciativa i segurament entre la militància dels altres dos partits de govern també existeixen dissidències encara que per ara no es facin tant evidents. Esquerra camina despistada amb els seus debats interns i els Socialistes catalans escolten com De La Vega els nega aquesta possibilitat en un gest, sigui dit de passada, incomprensible, hipòcrita i que actua de salvaguarda de la demagògia dels Populars.

Essent aigua enterament catalana, tant si realment és necessari el transvasament com si no, som només els catalans i el nostre Parlament com a representació els que hem de decidir si cal o na cal l’obra. Desconec si aquesta captació millorarà l’abastiment futur d’aigua de la zona metropolitana o si existeixen altres formes de cobrir la necessitat mentre s’acaben les dessaladores però en tot cas és Catalunya qui ha prendre la decisió. Només faltaria que l’acció en un riu com el Segre que és totalment nostre des del naixement fins que desemboca a l’Ebre s’hagués de decidir des de Madrid emparant-se en l’idoneïtat política del moment. Es faci o no es faci s’ha de decidir amb el convenciment propi de qui actua amb tots els elements a la mà.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens tota la raó del món, Pere: "el Segre és totalment nostre des del naixement fins que desemboca a l’Ebre" i "és aigua enterament catalana"... Malauradament, però, el nostre esquifit Parlament quadriprovincial no té competències sobre Sallagosa (Cerdanya), on neix, ni sobre Mequinensa (Baix Cinca), on mor.

Oriol Gil Sanchis

Pere Fontanals i Bosch ha dit...

En tot cas les conseqüències de la captació o el transvasament no es viuran a Sallagosa sinó més endavant i el tram final de l'Ebre que es veuria afectat és majoritàriament depenent del Parlament quadriprovincial. El sentit de l'entrada era fer notar que es faci el que es faci, la decisió no pot dependre de Madrid.

De totes maneres agraeixo que em facis notar l'equívoc. Procuraré ser més curós en el futur.