Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

divendres, 8 de febrer del 2008

Balances fiscals no vinculants

Solbes ha anunciat a Galícia la creació d’un grup de treball que ha d’elaborar l’estudi de les balances fiscals per a fer-les públiques. Per a fer-ho s’usaran dues metodologies de càlcul diferents que ha elaborat l’Institut d’Estudis Fiscals escollint unes variables o altres segons quines s’utilitzin. El resultat, sigui quin sigui, no serà vinculant. Aquest darrer punt no sé si és positiu o negatiu però segur que és il•lògic.

És com si l’abril fes el càlcul de la meva declaració de la renda amb la intenció de fer-ne públic el resultat però sense presentar-la ni pagar-la (o cobrar-la). Si ho faig amb la intenció de modificar els resultats per a fer-me passar per ric o pobre però el càlcul no reflecteix escrupolosament la realitat de la meva economia potser serà millor que no la presenti per evitar l’escarni públic i una més que previsible sanció administrativa. Dit d’una altra manera, si aquest estudi ha de servir al Ministerio de Hacienda per a rentar-se la cara desviant l’atenció cap a quina de les dues metodologies de càlcul és la correcta i encara i així sense la confiança plena de que els resultats no hagin estat maquillats més valdrà que no exigim la vinculació dels estudis no sigui que encara ens toqui pagar.

Per una altra part, si l’estudi es realitza amb cura i sense intromissions polítiques interessades, si podem refiar-nos de la independència del grup de treball i si dona els resultats que previsiblement demostrarien el desequilibri fiscal que pateix Catalunya des de sempre potser serà l’hora definitiva d’oblidar la negociació del botiguer, aquella que ens empeny a esgarrapar sempre fins que ens hem quedat sense ungles i condonar el deute històric, donar-lo per ben empleat i emancipar-nos perquè per rebaixar el deute de cinc a tres no ens calen tutories.

Es vergonyós que algú pretengui fer un estudi per no treure’n aplicació pràctica, però encara és més trist veure els nostres representants polítics anant a Madrid amb la soga al coll i amb cara de demanar almoina. De totes maneres que Pedro Solbes s’ho faci mirar. Jo també recontaré la meva hipoteca i no la faré vinculant a no ser que em doni zero.

1 comentari:

Bernat Picornell Grenzner ha dit...

Navegant navegant he trobat el teu blog... Realment està molt bé!
Em pregunto una cosa... com has aconseguit posar els dibuixos i links de la premsa o de "catalans al món"??

Gràcies!

Bernat Picornell

fentdissabte.blogspot.com