Correu a Pere Fontanals i Bosch en anglès en francès en espanyol

dilluns, 7 de gener del 2008

No és exagerat parlar de tortures

Sóc dels que acostumo a asserenar el pensament davant de qualsevol denúncia de tortures. Prefereixo no caure en el mateix error que els torturadors d’avançar-me a l’evidència diagnosticant, jutjant i fent pagar condemna, tot d’una, davant d’un fet que no tinc segur. El cas dels dos joves de Lesaka, Portu i Sarasola, detinguts ahir a Mondragón després de que la guàrdia civil els instés a ensenyar el contingut de les motxilles i que ha derivat en l’ingrés hospitalari de Portu a la unitat de medicació intensiva més de dotze hores després del seu arrest fa que la prudència que mantinc davant les acusacions de tortura es dilueixi en un mar de sospites més que fundades.

Les explicacions de Rubalcaba dient que les lesions es van produir durant la picabaralla de la detenció no s’aguanten per enlloc. Primer perquè la fractura d’una costella, vessament pleural i un “important neumotòrax” provocarien dolor toràcic i no permetrien al lesionat desplaçar-se amb normalitat com van fer fins a casa seva acompanyant la guàrdia civil a registrar-la, anar després a les dependències policials a passar un interrogatori per acabar finalment a l’hospital amb aquestes lesions i unes altres a la cara com queda reflectit al part mèdic.

Segon perquè els conciutadans dels detinguts no van veure cap lesió a Portu mentre feien el registre de casa seva a Lesaka. La lesió costal difícilment l’hauria pogut dissimular però l’hematoma a l’ull que també reflecteix l’acta mèdica hauria estat del tot evident per qualsevol que el mirés a la cara. Tercer perquè no va ser fins després de l’interrogatori i no pas quan van registrar les motxilles com assenyala la versió oficial que la guàrdia civil no es va desplaçar fins la frontera francesa buscant un amagatall d’ETA quan ja era de nit. La versió oficial indica que el plànol va ser trobat a les motxilles dels detinguts; els detinguts van ser arrestats a les 13:00 hores i no va ser fins a la tarda nit que no van ser interrogats després de passar per Lesaka.

Algú podria pensar que com són terroristes i l’únic que busquen és fer quedar malament els cossos de seguretat, realment les lesions es podrien haver produït durant la detenció i Portu les hauria ocultat expressament i a pesar del dolor durant tot el dia per després culpar els guàrdies civils de tortures. I els testimonis de Lesaka que asseguraven davant les càmeres de televisió haver vist Portu en bon estat podria ser que mentissin amb la mateixa intenció. De fet, ja posats, podríem assegurar que ja se sap que la gent dels pobles petits del País Basc i Navarra són molt propers a l’esquerra abertzale. Segons aquesta hipòtesi la guàrdia civil no hauria anat a buscar el “zulo” el migdia quan va trobar el plànol a les motxilles perquè no ho considerava prioritari.

Doncs jo no m’ho crec. No sé si més o menys o igual que les que es denuncien però la pràctica policial al món utilitza tortures i Espanya no és pas dels estats on se’n produeixin menys.

Publicat a Poliblocs el 8 de gener de 2008
Publicat a Regió7 l'11 de gener de 2008

2 comentaris:

Unknown ha dit...

M'identifico -i força- amb el que comentes. Volia fer una entrada sobre aquest tema però m'he autocensurat doncs l'anava a dir massa grossa i tots sabem que passa quan depasses el límit de la (seva) llibertat (sic) d'expressió (?).

No renuncio però a tocar el tema.

No se que em fa més por, si les tortures de les forces d'ocupació (això és el que són) o les mentides encobridores del Rubalcava o l'estaquirot de torn.

Després parlen d'aliança de civilitzacions...

Anònim ha dit...

Es que ja esta bé, home....
Que coi ens venen aquests ara...
Evidentement que no m'els crec, així no es negocia cap pau, només es fomenta lo evident.
Estat de dret? quin dret ? el seu?
ojo ! que encara ens detindràn!