
No és aquest un al·legat a favor del sistema capitalista quan el meu llibre de capçalera durant algun temps a estat “Manifiesto contra el trabajo” (Krisis). És la constatació que tants anys de separació entre el poder i el poble han provocat que observem l’administració con un ens extern a nosaltres mateixos quan hauríem de ser conscients que hi participem encara que sigui passivament. No permetríem pas que en la comunitat de veïns hi haguessin dues famílies que no paguessin les quotes o que fessin l’escàpol quan s’hagués de cobrir una derrama. No entenc doncs que en l’enorme comunitat de veïns d’on participem tots ens haguem de quedar tranquils davant qui treballa i cobra l’atur o davant qui aprofita una baixa per fer hores amagat en un talleret quan tots els demès patim retencions cada més en la nòmina que genera el nostre treball.
Aquesta entrada ve a col·lació d’una conversa que he mantingut aquest matí amb un conegut que s’ha estranyat que pogués arribar a final de mes amb el què cobrava. Així d’una tacada m’ha fet una descripció detallada de com s’ho feia per a passar dels cinc mil euros mensuals entre ell i la seva parella: Ell és autònom i es desgrava totes les despeses personals que, tot i així, infla quan

Sóc conscient que és un cas extrem i que per sort la majoria fem servir les garanties laborals quan en tenim necessitat però amb aquest cas m’he sentit especialment dolgut. Personalment dolgut. Però és que aquest cas no es diferencia massa, per no dir gens, del assumpte de l’alcalde sobre el que escrivia l’altre dia que a l’assabentar-se de la transcendència del meu apunt ho justificava en petit comitè assenyalant que després de més de vint anys regint el municipi bé es mereixia arraconar abans de jubilar-se. I ho deia convençut.
Si en el futur tinc l’oportunitat de coincidir amb ell més valdrà que no em faci cap comentari sobre el tema no sigui que tingui que declarar davant d’algú competent com és possible cobrar 2.750 euros mensuals de dietes per anar des de casa seva a l’ajuntament dins del mateix poble.